530 511 021

Zavolejte nám (Po-Pá 7:00-15:30)

Články

Chov králíků pro začátečníky

28.01.2024 1685x přečteno

Sdílet



Králíci jsou oblíbenými mazlíčky, kterým ale víc než klec v paneláku svědčí venkovní prostředí a to dokonce i během zimních měsíců. Jak na venkovní chov králíků a co všechno budete potřebovat, aby vaši králíci byli zdraví a spokojení celý rok?

Chov králíků pro začátečníky

V dnešním článku se dozvíte:

  1. Jaké jsou optimální podmínky pro chov králíků?
  2. Jak vybavit králíkárnu?
  3. Bez venkovního výběhu to nepůjde
  4. Jak a čím králíka krmit?
  5. Pár tipů na závěr

Optimální podmínky pro chov králíků

Ať už chováte králíka jako domácího mazlíčka nebo na chov pohlížíte čistě prakticky a chcete začít chov králíku na maso, počítejte s tím, že se jedná o zvíře jako každé jiné, což znamená, že vyžadují čas, pozornost a samozřejmě podmínky, ve kterých se budou cítit dobře. Jaké potřeby pro králíky byste měli pořídit a jak jim dopřát pohodový život ve venkovních podmínkách?

Jaká teplota je pro králíky optimální?

Králíci jsou naštěstí velmi dobře uzpůsobení našim podmínkám. Venku se jim skvěle daří v teplotách od 15 st C do 17 st C, což je pro ně tzv. termoneutrální zóna, ale problém jim nedělají ani teploty kolem 5 nebo 20 st C.

Což znamená, že je pro ně (a současně tak i pro chovatele) v posledních letech o něco náročnější léto než zima, před kterou je příroda chrání mimo jiné tukovými zásobami a zimní srstí (proto je zvlášť na podzim a v zimě důležité hlídat i stravu, aby si tukových zásob na zimu králík nevytvořil příliš – obezita je pro králíky stejně nebezpečná a nepříjemná jako pro lidi).

Kolik prostoru a pohybu králík potřebuje?

Králící jsou akční zvířátka s velkou potřebou pohybu. Samotná králíkárna (nebo klec v paneláku) mu tak určitě ke spokojenému životu nestačí. Králíci potřebují dostatečně velký venkovní výběh o minimální velikosti 6 m2. Velikost výběhu se samozřejmě násobí s počtem králíků. 

Pokud chcete mít králíka opravdu spokojeného, alespoň jednou denně byste mu měli dopřát volný výběh v zabezpečeném prostoru (který mu můžete dopřát například pomocí dostatečně velkého ohradníku na králíky). 

V zimě je to s výběhem samozřejmě o něco komplikovanější. Králíci se sice volným pohybem lépe zahřejí, ale pokud byste je pustili z vyhřáté králíkárny na studenou zahradu, teplotní šok by mohl být nebezpečný. Proto je ideální, pokud máte v zimě možnost nechat králíky proběhnout např. v chladnější chodbě.

Nenechávejte králíka o samotě

Další důležitou věcí při chovu králíků je znalost jejich povahy – a ta je velmi společenská. Králík chovaný o samotě nikdy nebude spokojený, nehledě na to, kolik pozornosti mu „jeho” člověk věnuje. 

Dvojnásobně to platí právě v zimních měsících, kdy se králíci vzájemným tulením zahřívají – a jak možná dobře sami víte, jakákoliv nahřívací dečka, lampa nebo jiná technologická vychytávka lidské (potažmo králičí) teplo prostě nenahradí.

Jak vybavit králíkárnu?

Pokud nemůžete králíkům poskytnout volný výběh po celý rok (což může jen málokdo i vzhledem k teplotním výkyvům), při venkovním chovu králíků se samozřejmě neobejdete bez králíkárny.

Jak už víte, králíkárna by měla být dostatečně velká a králíky byste nikdy neměli oddělovat, jak už jsme psali, samota jim nesvědčí

Králík by měl mít v králíkárně samozřejmě vhodnou podestýlku v dostatečném množství (v zimě o něco více, protože podestýlka slouží také jako izolační vrstva před chladem). S podestýlkou nezapomeňte pořídit ani toaletu pro hlodavce. Králíci jsou chytří a čistotní a stejně jako kočka se naučí toaletu rychle používat, což vám čištění králíkárny usnadní.

Neobejde se ani bez napáječky nebo misky na vodu. V zimě bude králíček ve venkovním chovu potřebovat misky na vodu alespoň dvě, abyste vodu mohli měnit při zmrznutí. 

Jestli zvolíte napáječku nebo misku je jen na vás. Napáječka má tu výhodu, že se do ní nedostanou případné nečistoty. Misku zase o něco jednodušeji vyčistíte.

Potřebovat budete také jesle nebo jiné krmítko (nejen) na seno. Králíci jsou aktivní zvířátka, která potřebují pohyb a stimulaci. Pokud chcete spokojené králíky, nesmí jim v králíkárně (a výběhu) chybět ani dostatečné rozptýlení v podobě hraček.

Před zimou nezapomeňte králíkárnu zateplit

Králík přežije i poměrně velkou zimu, ale teploty pod nulou už pro něj nejsou vůbec příjemné. 

Do zateplování králíkárny byste se měli pustit už na podzim. V první řadě se ujistěte, že se do králíkárny nemá jak dostat vlhkost, která může přispívat nejen k onemocnění králíčků, ale také ke vzniku plísní.

Samotné zateplení můžete provést třeba pomocí obyčejné kartonové krabice. Tu stačí do králíkárny vložit přibližně 3 cm od stěn. Mezeru pak opět vyplňte  kombinací slámy, sena a novin a hned máte perfektní zimní králičí domeček (samozřejmě musíte počítat s místem na pítko a krmítko).

Pokud bydlíte v chladnějších místech, teploty jsou dlouhodobě pod nulou a králíkárnu obklopuje dlouhé měsíce sníh, můžete králíčkům pořídit nahřívací podložku nebo termodeku, která je udrží v teple.

Bez venkovního výběhu to nepůjde

Ať už chováte králíka v králíkárně nebo v kleci, bez venkovního výběhu bude nešťastný. Jak už jsme zmínili, výběh pro jednoho králíka by měl mít minimálně 6 m2. Úplně nejlepší je volný výběh v ohradníku. Králíček bude mít dostatek prostoru, bude v bezpečí před predátory a nikam vám přes ohradníkovou síť neuteče. 

Ať už výběh uděláte jakýkoliv, králíček by v něm měl mít místo, ve kterém se v létě schová před pálícím sluncem (třeba domeček pro králíky) a stejně jako v králíkárně, i ve výběhu by neměly chybět hračky, které mu poskytnou dostatek aktivit a rozptýlení.

V zimě je to s výběhem náročnější – jak ho králíčkovi přece jen dopřát?

Králík potřebuje pohyb ať je léto, jaro, podzim nebo zima. Ale co dělat, pokud jsou teploty pod nulou a králík je zvyklý na vyhřátou králíkárnu.

V takovém případě je nejlepší králíčka pustit alespoň jednou denně proběhnout po chladné chodbě. Pokud takovou možnost nemáte, určitě ho neberte do vyhřátého bytu. Velký teplotní rozdíl by mu mohl udělat hůř než nedostatek pohybu. 

Pokud pro králíčka nemáte vhodnou možnost výběhu přes zimu (kde mu nebudou namrzat tlapičky), je lepší nechat ho v králíkárně a dopřát mu maximum rozptýlení v podobě hraček. 

Jak a čím králíka krmit?

V jarních a letních měsících si králíci ve výběhu poradí se stravou v podstatě sami. Vyhovuje jim čerstvá strava (pozor, mokrá tráva jim může způsobit zažívací potíže) v přiměřeném množství, které si ve výběhu mohou korigovat samostatně.

Králíci milují také mrkev a ovoce. Ovoce však obsahuje vysoké množství cukru, proto proto mělo sloužit jen jako příležitostná pochoutka. Hlavním zdrojem živin by měla zůstat tráva, seno a listová zelenina. 

Pokud králík tráví více času v králíkárně, můžete krmivo doplňovat granulemiVětší pozornost krmení je třeba věnovat na podzim a v zimě. 

Podzimní a zimní měsíce vyžadují úpravy jídelníčku

Na podzim se sice králík může ještě krmit čerstvou stravou, která mu dodá energii na zimu, ale už v těchto měsících je dobré začít dávat na králičí stravu větší pozor. Králík se bude mít k jídlu o něco víc, protože si instinktivně tvoří tukové zásoby na zimu. 


Dopřát králíkům dostatek energie v podobě semínek, kukuřice a sem tam trošky ovoce je důležité, ale dávejte pozor na překrmování. Králíci (například na rozdíl od psů) většinou poznají, kdy mají dost, ale na podzim toto pravidlo tak úplně neplatí a je potřeba, aby nad jejich stravováním převzal chovatel větší kontrolu.

V zimě jsou vhodné granule s dostatkem energie, bílkovin a sacharidů. Protože králík tukové zásoby v určitém množství potřebuje, nebojte se mu do jídelníčku přidat trochu ovoce a tučných semínek a samozřejmě nezapomínejte na dostatečné množství sena.

Králíkům by se strava v zimě měla podávat častěji v menších porcích.

V zimě nezapomínejte ani na vhodné doplňky stravy

Ovoce a zelenina v množství, které je pro králíčka zdravé, nemusí kompletně uspokojit všechny potřeby po stránce minerálů a živin. Proto se může hodit speciální doplňkové krmivo s vitamíny a minerály. K doplnění všech potřebných látek můžete použít také kapky OPTIMIN, které se podávají rozpuštěné ve vodě.  Vápenec ve stravě přispívá k pevnějším kostem a zubům, aby váš králíček neměl problémy s mrkví. 

V chladnějších měsících určitě nepodceňujte ani imunitu. O ochranu proti plísním a bakteriím se postará přípravek do vody ACIDOMID. Důležitý je samozřejmě také vitamín C a pivovarské kvasnice pro doplnění důležitých aminokyselin. Chcete u vašich králíčků podpořit kondici a reprodukci? Pak vám pomůže Rabitin

Určitě nemusíte používat všechny zmíněné doplňky, ale na imunitu, vitamíny a minerály byste u svých králíčků zvlášť v zimě určitě zapomínat neměli.

Jak v zimě na vodu?

Ve venkovním chovu králíků budete v zimě muset věnovat větší pozornost i vodě. V zimě mohou být napáječky s kovovým koncem nebezpečné. Přimrznutí králíčka ke kovu můžete ale snadno zabránit pomocí nahřívané napáječky nebo termoobalu. Pokud používáte misky, nezapomeňte na pravidelnou kontrolu. Pokud voda v misce zamrzne, je potřeba misku hned vystřídat. 

Pár tipů na konec

A ještě pár rad, které vám začátky s králíkem usnadní.

Králíky na začátku chovejte v páru samec a samice.

Nezapomeňte, že i králíci se musí pravidelně očkovat.

Stejně jako u ostatních zvířátek platí: zvažte, jestli máte na chov dostatek času a prostoru.

Chcete králíky chovat na prodej a rozmnožovat? Nezapomeňte, že by samice neměla být březí víc než 3x do roka. V opačném případě jí zaděláváte na zdravotní potíže a krátký život.

Chov králíků je náročná činnost, která se vám však může bohatě vrátit – ať už králíka

chováte jako mazlíčka nebo pro maso. V obou případech je důležité dbát na jeho potřeby, protože šťastný králík je zdravý králík. A zdravý králík znamená minimální účty u veterináře a tím i radost pro vás jako chovatele. 

Líbil se vám tento článek? Pošlete ho dál...



Porovnání produktů zavřít

Zboží bylo přidáno do porovnání produktů.

Vytvořte si účet

a získejte spoustu výhod

  • Přehled objednávek
  • Soutěže a akce jen pro členy
  • Věrnostní program

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.